Bij het kiezen van het juiste raambeslag komt meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Vooral bij inbouw raambeslag zijn de productspecificaties in combinatie met het juiste raamtype cruciaal voor een optimale werking en veiligheid. Of je nu werkt aan een nieuw project met nieuwe kozijnen, of oud inbouwbeslag moet vervangen in een bestaand raam, deze gids helpt je stap voor stap de juiste keuze te maken.
Inhoudsopgave
- Wat is inbouw raambeslag?
- Belangrijke vaktermen en raambeslag-onderdelen
- Belangrijkste raamtypes, gebruikstoepassing & voordelen
- Aanvullende onderdelen & hoe deze samenwerken: remuitzetters, frictiescharen & raamkrukken
- Raambeslag per raamtype uitgelegd – inclusief wat je verder nodig hebt
- Veelvoorkomende fouten en hoe je ze voorkomt
- Conclusie
Wat is inbouw raambeslag?
Raambeslag omvat alle onderdelen die nodig zijn om een raam te openen, sluiten, vergrendelen of op kierstand te zetten. Bij inbouw raambeslag integreer je de onderdelen in het raam of kozijn. Er zijn dus geen zichtbare mechanismes aan de buitenkant: alles is weggewerkt via een ingefreesde sponning in het profiel. Dit biedt functionele voordelen zoals minder kans op beschadigingen, minder vuilophoping en een betere bescherming van het beslag.
Ter volledigheid: er bestaat ook opbouwbeslag.
Bij opbouwbeslag, zoals opbouwespagnoletten, bevestig je de beslagonderdelen op het raam in plaats van ze erin te verwerken. Hoewel er geen infrezing nodig is, wordt dit type beslag niet primair gekozen vanwege de eenvoudige montage. De reden heeft vooral met de uitstraling te maken: opbouwespagnoletten bieden een traditionele raamvergrendeling en worden daardoor vaak toegepast in panden waar deze traditionele uitstraling en bedieningswijze gewenst of zelfs bepalend is.
Omdat het aan de buitenzijde geplaatst wordt, slijt opbouwbeslag sneller en is het gevoeliger voor vuil en schade. Tegenwoordig wordt daarom doorgaans gekozen voor inbouwbeslag, vanwege de integratie in het kozijn (en dus de betere bescherming van onderdelen) & de compatibiliteit met hedendaagse eisen voor inbraakwerendheid.
Eigenlijk op zoek naar opbouwbeslag? Bekijk dan eens het opbouwbeslag van Frank Allart
In deze gids duiken we in het inbouwbeslag voor houten ramen. We nemen de belangrijkste onderdelen door, zoals espagnoletten (inclusief einddelen, sluitplaten en sluitpotten/-ringen), raamuitzetters en frictiescharen. Daarnaast bespreken we ook aanvullende onderdelen zoals ventilatiesluitplaten, kierstandhouders en raamkrukken. Die laatste horen technisch gezien niet bij het inbouwbeslag – omdat ze zichtbaar zijn – maar ze werken wél nauw samen met de rest van het systeem. Daarom nemen we ze hier toch mee.
Belangrijke vaktermen en raambeslag-onderdelen
Voordat we de verschillende typen inbouw(raam)beslag bespreken, is het handig om eerst enkele veelvoorkomende technische termen en onderdelen door te nemen. Zo krijg je meteen duidelijkheid over wat ze betekenen en voorkom je dat je verdwaalt in het vakjargon.
In deze uitleg worden geen specifieke producten genoemd, behalve bij de sluitkommen. Dit helpt om de informatie overzichtelijk te houden en onnodig lange tekst te vermijden wanneer de verschillende soorten beslag worden toegelicht.
(Inbouw) espagnolet
Een espagnolet is een sluitmechanisme waarbij stangen naar boven en beneden bewegen om het raam in de sponning of dorpel te vergrendelen. Bij een inbouwespagnolet wordt het systeem netjes weggewerkt in het raam – het mechanisme ligt dus verzonken in een ingefreesde groef.
Krukbediende meerpuntssluiting
Dit is een type espagnolet waarbij je met één draai aan de raamkruk meerdere sluitpunten tegelijk bedient. Draai je de kruk omhoog, dan vergrendelen alle punten in één beweging. Dit zorgt voor een stevige sluiting en maakt het raam een stuk inbraakwerender. Bij het openen draait de kruk omlaag en worden alle punten tegelijk ontgrendeld.
Krukhoogte
De krukhoogte geeft aan waar de raamkruk geplaatst is – standaard zit die op 330 mm, een fijne hoogte voor de meeste ramen. Bij ramen met een lage borstwering kan de kruk hoger geplaatst worden voor meer comfort. Het is dus deels ergonomie, deels esthetiek.
Doornmaat
De doornmaat is de afstand van de voorplaat (de metalen rand aan de zijkant van het raam) tot het hart van het kruk- of cilindergat. Meestal is dat 50 mm. Als er bijvoorbeeld een opbouwtochtstrip in de weg zit, kan een afwijkende doornmaat nodig zijn.
SPV
Een term die je nergens anders tegen gaat komen, maar toch belangrijk is om ons eigen beslag te begrijpen. SPV staat bij ons voor ‘Säkerhet (veiligheid in het zweeds) Plattegeleiderstang met Verspringende haak’. Die gebruik je bij dubbele ramen met een smalle tussenstijl. Omdat je dan geen ruimte hebt voor twee haken recht tegenover elkaar, worden de sluitpunten op verschillende hoogtes geplaatst. Zo grijpen ze toch goed in de sluitkommen.
Sluitkom
Een sluitkom is een metalen onderdeel dat in het kozijn wordt geplaatst en waarin de dagschoot of haken van het sluitmechanisme vallen. Dit zorgt voor een stevige vergrendeling en voorkomt slijtage of beschadiging van het kozijn. Afhankelijk van het type sluiting zijn er verschillende varianten beschikbaar:
- Standaard sluitkom. De Habo S560 is onze basisvariant, zonder verstelbare onderdelen. Dit type sluitkom biedt een vaste, betrouwbare sluiting en is SKG-gecertificeerd voor extra inbraakwerendheid.
- Verstelbare sluitkom – Habo S570 & Habo S580 Voor extra flexibiliteit zijn verstelbare sluitkommen een goede keuze:
- Habo S570: Instelbare sluitkom, bestaande uit een nylon kom met een stalen sluitplaat. Dit model biedt een verbeterde pasvorm en is SKG**-gecertificeerd.
- Habo S580: Meest geavanceerde optie, met 2D-verstelbaarheid (6 mm in sluitrichting, 3 mm in hoogte). Dankzij de gladde afwerking, snelle montage en SKG***-certificering biedt deze sluitkom optimale beveiliging en is geschikt voor zowel ramen als deuren.
Sluitplaat
Net als de sluitkom plaats je de sluitplaat in het ingefreesde deel van het kozijn, waar de dagschoot en/of haken in gesloten stand in vallen. De sluitplaat voorkomt beschadiging van het kozijn en draagt bij aan een veilige en stabiele sluiting.
Het verschil tussen een sluitplaat en een sluitkom is dat een sluitplaat alleen het zichtbare, buitenste gedeelte van de uitsparing afdekt. Terwijl een sluitkom ook het binnenste gedeelte omsluit, wat zorgt voor extra stevigheid en een hogere mate van inbraakwerendheid.
Sluitpot
Een sluitpot is een ronde, metalen opvangvoorziening voor de eindschoot, vergelijkbaar met een sluitkom of sluitplaat. Dit type sluiting wordt vooral gebruikt bij stolpstellen, waar – naast de dag- en nachtschoot of haaksluiting – ook eindschoten worden toegepast. De sluitpot maakt het mogelijk om beide delen van het stolpraam onafhankelijk van elkaar te bedienen en zorgt voor een stevige vergrendeling.
Sluitpotring
Wordt gebruikt bij naar buiten draaiende ramen met een schuine onderdorpel. De ring zorgt ervoor dat de sluitpot netjes en stevig kunt plaatsen, ook op schuine vlakken.
Vulplaatje
Als er te veel ruimte zit tussen het raam en de sluitpot – meestal meer dan 2 mm – biedt een vulplaatje de oplossing. Het helpt om de sluiting goed af te stellen en voorkomt speling.
Einddopje
Een einddopje komt van pas wanneer de voorplaat is ingekort. Je hoeft dan geen nieuw schroefgat te maken. Onze dopjes hebben bovendien ventilatiesleuven, wat handig is omdat er vaak wat vocht achter de voorplaat komt.
Remuitzetter (ook: remschaar / raamuitzetter / inbouw-uitzetter)
Een remuitzetter houdt het raam in een vaste ventilatiestand. Je zet het raam open, draait de kruk omlaag en het blijft staan alsof het dicht is. Handig bij wind of voor ventilatie.
Onderlegplaatje
Dit plaatje wordt gebruikt onder een remuitzetter voor naar buiten draaiende ramen. Het vangt hoogteverschillen op bij schuine of oneffen dorpels, zodat de uitzetter goed aansluit en soepel functioneert.
Einddeel
Een einddeel zit aan het uiteinde van de espagnolet en vormt de aansluiting met de remuitzetter.
SKG-keuring
SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze instantie test hang- en sluitwerk op inbraakwerendheid. Afhankelijk van hoe lang het product weerstand biedt tegen gereedschap, krijgt het één, twee of drie sterren. SKG*** is het hoogste niveau en biedt de beste bescherming.
Belangrijkste raamtypes, gebruikstoepassing & voordelen
Nu je de belangrijkste termen kent, is het goed om ook even stil te staan bij de verschillende soorten ramen. Elk type raam stelt namelijk z’n eigen eisen aan het beslag – denk aan de manier van openen, sluiten en bedienen. Een stolpraam vraagt om ander beslag dan een uitzetraam, en dat wil je van tevoren weten. Zo voorkom je frustratie bij de uiteindelijke keuze en leer je ook nog wat bij over de meest voorkomende soorten ramen!
Draairaam (naar buiten/naar binnen draaiend)
Het draairaam is het meest voorkomende raamtype, met scharnieren aan de zijkant. Het opent naar binnen of naar buiten, afhankelijk van de situatie. De standaard in Nederland is al jaar en dag naar buitendraaiende ramen. Het grote voordeel hiervan is dat deze dan geen ruimte innemen in het interieur. Een variant is het draai-kiepraam (ook wel draai-valraam genoemd), dat naar binnen opent. Dit type kun je net zo open als het reguliere draairaam of op kiepstand zetten, ideaal voor ventilatie of het schoonmaken van de buitenzijde.
Stolpraam (naar buiten/naar binnen draaiend)
Een stolpraam bestaat feitelijk uit twee draairamen zonder vaste tussenstijl. De ramen sluiten direct op elkaar aan, net als bij dubbele deuren. Eén van de ramen heeft een stolpnaald (een sluitlat) voor een goede afdichting. Het grote voordeel van stolpramen is dat bij het openen van beide ramen een brede, obstakelvrije doorgang ontstaat – ideaal voor optimale ventilatie of het verplaatsen van grote voorwerpen.
Uitzetraam
Een uitzetraam is bovenaan scharnierend en opent naar buiten. De bediening verloopt meestal via een raamkruk of hendel aan de onderzijde. Dit type raam wordt vaak op een kier gezet voor ventilatie en is daardoor ideaal voor gebruik boven het aanrecht in de keuken of in de badkamer.
Valraam
Een valraam is onderaan scharnierend en kantelt naar binnen open. Je vindt dit type vaak bij kleinere ramen, bijvoorbeeld in toiletten of trappenhuizen. Het functioneert vergelijkbaar met de kiepstand van een draai-kiepraam. Waarbij, om ongelukken te voorkomen, de openingshoek vaak wordt begrensd.
WC-raam
WC-ramen zijn meestal compacte ramen in sanitaire ruimtes. Ze combineren eigenschappen van val- en uitzetramen en zijn vooral gericht op ventilatie en privacy.
Aanvullende onderdelen & hoe deze samenwerken: remuitzetters, frictiescharen & raamkrukken
Voordat we dieper ingaan op het raambeslag zelf, is het belangrijk om stil te staan bij de samenhang tussen de verschillende onderdelen. Bij het kiezen van raambeslag is het namelijk cruciaal om verder te kijken dan de afzonderlijke componenten. In de praktijk vormen de espagnolet, de remuitzetter of frictieschaar en de raamkruk samen één functioneel geheel. Alleen wanneer deze onderdelen goed op elkaar zijn afgestemd, ontstaat een betrouwbare, comfortabele én duurzame oplossing.
Bovendien worden variaties in beslag soms gedeeltelijk bepaald door variaties binnen deze aanvullende producten. Daarom lichten we de drie belangrijkste onderdelen hieronder kort toe.
Remuitzetter
De remuitzetter zorgt ervoor dat het raam in elke gewenste stand open kan blijven staan, zonder te klapperen of beschadigd te raken door de wind. Dit onderdeel wordt onderin het raam gemonteerd, in een ingefreesde uitsparing, en is gekoppeld aan de bediening van de espagnolet. Daardoor kan het raam eenvoudig via een draai aan de kruk worden geopend én vastgezet.
In ons geval is de remuitzetter traploos verstelbaar, wat maximale flexibiliteit en gebruiksgemak biedt: je bepaalt zelf nauwkeurig de gewenste openingshoek van het raam. Dit in tegenstelling tot modellen met vaste standen – zoals raamuitzetters met stelpinnen – die vaak beperkt zijn tot een vijftal posities. De traploze werking is vergelijkbaar met die van een telescopische raamuitzetter, maar dan volledig geïntegreerd in het raam in plaats van erop gemonteerd.
Frictieschaar
Een frictieschaar lijkt qua functie op een remuitzetter, maar werkt fundamenteel anders. In tegenstelling tot de remuitzetter is de frictieschaar niet gekoppeld aan de krukbediening van de espagnolet. De schaar is volledig geïntegreerd in het raam en werkt op basis van frictie, waarvan de weerstand instelbaar is met een stelschroef.
Hierdoor blijft het raam in elke gewenste stand openstaan, zonder dat het vergrendeld wordt zoals bij een remuitzetter. De frictie zorgt continu voor weerstand bij het openen en sluiten, waardoor het raam op zijn plek blijft. Bij een remuitzetter treedt deze weerstand pas op wanneer de kruk in de sluitstand wordt gedraaid – bij een frictieschaar is die weerstand altijd aanwezig.
Verschil tussen remuitzetter en frictieschaar
Kort samengevat:
- De remuitzetter is gekoppeld aan de raamkruk en werkt zonder weerstand, maar maakt traploos instellen mogelijk.
- De frictieschaar werkt met constante weerstand (frictie) en staat los van de krukbediening.
Raamkruk
De raamkruk is het bedieningspunt van het gehele systeem. Via de kruk wordt de espagnolet aangestuurd en, wanneer er een remuitzetter is toegepast, deze ook indirect. Afhankelijk van het type raam en de gewenste mate van beveiliging zijn er verschillende uitvoeringen beschikbaar: van standaard krukken tot varianten met drukknop of afsluitbare krukken met sleutel.
De plaatsing en uitvoering van de kruk, bijvoorbeeld recht, verkropt of met een afwijkende doornmaat, heeft grote invloed op het bedieningscomfort. Bij draairamen wordt, afhankelijk van de draairichting en de hand waarmee het raam wordt geopend, meestal gekozen voor een verkropt model. Een rechte kruk zou er in dat geval voor kunnen zorgen dat je hand tegen het kozijn stoot, niet ideaal in dagelijks gebruik.
Raambeslag per raamtype uitgelegd – inclusief wat je verder nodig hebt
Laten we meteen induiken in de verschillende soorten raambeslag per type raam, je hebt inmiddels al genoeg achtergrondinformatie gekregen!
Draairaam beslag (naar binnen en naar buiten draaiend)
Habo 962SP
Habo 962SP behoort tot het meest gebruikte type inbouwbeslag voor draairamen. Het beslag is volledig in het raam geïntegreerd, waarbij alleen de raamkruk zichtbaar is. Wat dit systeem onderscheidt van andere soorten espagnoletbeslag, is de veelzijdigheid in uitvoering.
Standaard zijn er verschillende krukhoogtes en doornmaten beschikbaar, en ook maatwerkoplossingen zijn mogelijk – al moet je bij die laatste rekening houden met een iets langere levertijd. Zo is de standaard krukhoogte 330 mm, maar bij situaties zoals een lage borstwering kan een hoger geplaatste kruk prettiger in gebruik zijn. Daarom zijn er ook varianten met verhoogde krukhoogte voor extra toepassingsmogelijkheden.
Ook bij ramen met een smalle tussenstijl biedt dit systeem een praktische oplossing. Dankzij het SPV-systeem worden de sluitkommen verspringend geplaatst, wat betekent dat de haken van de SPV-espagnolet op een andere hoogte zitten dan die van de 962SP. Hierdoor komen de sluitkommen niet met hun ruggen tegen elkaar te liggen, wat bij een smalle tussenstijl zou leiden tot uitsteken. In plaats daarvan worden ze boven elkaar geplaatst, weliswaar in tegengestelde richting, zodat beide ramen goed sluiten zonder elkaar te blokkeren.
Met doornmaten variërend van 33 mm tot ruimere maten is er altijd een passende optie beschikbaar, bijvoorbeeld bij dubbele tochtwering of wanneer er extra ruimte nodig is tussen kozijn en raam.
Hoewel inbouwbeslag voor draairamen op zich niet uniek is, zorgt de brede toepasbaarheid van dit type beslag ervoor dat er ook voor bijzondere draairamen en specifieke wensen een geschikte oplossing te vinden is.
Toepasbare onderdelen (afhankelijk van raamconfiguratie):
-
- De traploos verstelbare remuitzetter Habo 711 is leverbaar met of zonder onderlegplaat, afhankelijk van de vraag of een schuine onderdorpel opgevuld moet worden.
- Er zijn verschillende sluitkommen beschikbaar: de vaste sluitkom S560, de verstelbare sluitkom S570 en de 2D-verstelbare sluitkom S580. Hierdoor kan de sluiting nauwkeurig worden afgestemd op de specifieke bouwsituatie.
- Bij een dubbel raam met een smalle tussenstijl wordt in het ene raam de reguliere Habo 962SP geplaatst en in het andere raam de Habo 962SPV. Door deze combinatie verspringen de haken, waardoor de sluitkommen niet met de ruggen tegen elkaar komen te liggen.
- Het einddopje 16 wordt gebruikt om het einde van de voorplaat vast te zetten, zodat het schroefgat na het inkorten niet opnieuw hoeft te worden geboord. Daarnaast zijn deze einddopjes voorzien van ventilatiesleuven, wat belangrijk is omdat er achter de voorplaten vaak vocht kan ontstaan.
- Bij een dubbel raam met een smalle tussenstijl wordt in het ene raam de reguliere Habo 962SP geplaatst en in het andere raam de Habo 962SPV. Door deze combinatie verspringen de haken, waardoor de sluitkommen niet met de ruggen tegen elkaar komen te liggen.
Hako 300
De Hako 300 lijkt in veel opzichten op de Habo 962SP, maar heeft één belangrijk verschil: het systeem is SKG***-gecertificeerd. Hierdoor is het een geschikte keuze voor ramen die extra beveiliging vereisen, bijvoorbeeld op de begane grond of in scholen en kantoren.
Net als bij de 962SP is alleen de raamkruk zichtbaar; het beslag is volledig in het raam weggewerkt. De Hako 300 is te gebruiken met dezelfde accessoires als de 962SP, zoals de remuitzetter 711 en verschillende typen sluitkommen. Dit maakt het mogelijk om veiligheid en montageflexibiliteit goed te combineren.
Kortom, als je het gebruiksgemak van de 962SP wilt, maar met extra inbraakwerendheid, dan is de Hako 300 een passende oplossing.
Wil je maximale flexibiliteit? Kies dan voor de 962SP. Heeft veiligheid prioriteit? Dan is de HaKo 300 de beste keuze.
Stolpraam beslag (naar binnen en naar buiten draaiend)
Afhankelijk van hoe je het stolpraam wilt gebruiken, zijn er verschillende soorten beslag mogelijk. Denk aan één of twee raamkrukken in het zicht, (on)afhankelijke bediening van de delen, of extra inbraakwerendheid. Hieronder zetten we drie systemen op een rij, elk met hun eigen kenmerken.
Habo 972SP/MKP
Misschien niet het meest voor de hand liggend om mee te beginnen, aangezien dit beslag best uniek is in Nederland. Maar juist daarom trappen we ermee af, het laat namelijk perfect zien hoe stolpbeslag werkt én wat de voordelen ervan zijn.
Habo 972SP/MKP is namelijk inbouw raambeslag waarbij beide ramen onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden. Het actieve deel (972SP) wordt geopend met een afsluitbare raamkruk, terwijl het passieve deel (972MKP) met een standaard raamkruk wordt bediend. Dankzij de eindschoten en dubbele remuitzetters kan het actieve raam worden gesloten, terwijl het passieve raam op de rem blijft staan. Dit maakt het mogelijk om nauwkeurig te ventileren zonder dat het andere raam beweegt.
Belangrijke onderdelen van het 972-systeem (afhankelijk van de raamconfiguratie):
- Sluitplaat S97P: Zorgt voor extra beveiliging tegen inbraak. Deze plaat wordt over de gaten van het passieve raamdeel (972MKP) bevestigd met vier houtschroeven.
- Sluitpot 559: Wordt in de boven- en onderdorpel bevestigd om het raam stevig vast te zetten.
- Vulplaatje 597: Wordt gebruikt wanneer er meer dan 2 mm ruimte zit tussen het raam en de sluitpot.
- Sluitpotring 576: Speciaal voor ramen met een schuine onderdorpel die naar buiten draaien, zodat alles goed aansluit.
Habo 962SP/98MP
In tegenstelling tot de 972SP/MKP is dit type beslag juist veelvoorkomend, of in elk geval het principe ervan. Habo 962SP/98MP is namelijk stolpraam beslag waarbij het actieve deel (962SP) als eerste opent en is voorzien van een traploos verstelbare remuitzetter & het passieve deel (98MP) daarna opent en is voorzien van een frictieschaar. Bij het sluiten van de ramen grijpen de haken van het actieve deel in de sluitlijst van het passieve deel. Dit betekent dat je het actieve raam pas kunt sluiten als het passieve raam al dicht is.
Het voordeel ten opzichte van de 972SP/MKP? Dat slechts één raamkruk zichtbaar is. Dat zorgt voor een rustige/minimalistische uitstraling, ten opzichte van de dubbele raamkrukken van de 927SP/MKP.
Bijbehorende onderdelen:
- Sluitpotten (boven en onder) – voor vergrendeling van het passieve deel.
- Sluitpotring (optioneel) – voor toepassing bij een schuine onderdorpel.
HaKo 300/98MP
De HaKo 300/98MP is voor stolpramen wat de HaKo 300 is voor draairamen: technisch vergelijkbaar (in dit geval de Habo 962SP/98MP), maar dan SKG***-gecertificeerd. Daarmee is ook dit systeem een uitstekende keuze voor situaties waar extra inbraakwerendheid gewenst is.
Net als bij de 962SP/98MP bestaat dit stolpstelbeslag uit twee delen:
- Het actieve deel (HaKo 300) opent als eerste en is voorzien van een remuitzetter, waarmee het raam op ventilatiestand gezet kan worden.
- Het passieve deel (98MP) opent daarna en bevat een frictieschaar die gecontroleerde weerstand biedt bij het openen en sluiten (maar geen vergrendeling).
Bijbehorende onderdelen:
- Sluitpotten (boven en onder): voor het vergrendelen van het passieve raam.
- Sluitpotring (optioneel): nodig bij een schuine onderdorpel, bijvoorbeeld bij naar buiten draaiende ramen.
Uitzetraam beslag
Bij uitzetramen maken we eigenlijk drie duidelijke onderscheidingen, namelijk: inbouw beslag met frictieschaar, krukbediende remuitzetter of helemaal geen inbouwbeslag maar bijvoorbeeld een simpel uitzetijzer én of het beslag inbraakwerend is of niet.
Die simpele uitzetijzers zie je vooral bij oudere ramen. Ze zijn makkelijk te monteren en goedkoop, maar leveren wel in op functionaliteit, uitstraling en beveiliging. Tegenwoordig worden steeds meer nieuwe uitzetramen standaard geleverd met inbouwbeslag dat ook inbraakwerend is. Vooral bij ramen op de begane grond of op makkelijk bereikbare plekken is dat zeker geen overbodige luxe.
Toch hoeft niet elk raam per se te zijn uitgerust met inbraakwerend beslag. Een klein uitzetraampje op zolder kan prima zonder meerpuntssluiting.
Omdat deze blog draait om inbouw raambeslag, maken wij het onderscheid alleen op inbouw raambeslag met frictieschaar, remuitzetter en op de vraag of het beslag inbraakwerend is of niet.
Habo 942SP
Habo 942SP is modern inbouwbeslag voor uitzetramen, waarbij twee frictiescharen boven in het raam zorgen voor een soepele, gecontroleerde beweging. Dankzij de vooraf ingestelde frictie opent en sluit het raam gecontroleerd en is het bovendien in elke gewenste stand open te zetten. Met de ingebouwde eindstop bepaal je zelf hoe ver het raam maximaal open kan – zo heb je altijd volledige controle. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de minimum raamhoogte 450mm is inclusief de frictieschaar. Waarbij een minimale raambreedte vereist is van 467mm. Voor ramen breder dan 1639 mm zijn verlengdelen beschikbaar, zodat je dit beslag ook bij grotere ramen kunt gebruiken. In combinatie met de kierstandhouder 584 kun je het raam veilig op ventilatiestand zetten, bijvoorbeeld ‘s nachts, zodat het raam stevig op de kier blijft staan zonder te bewegen.
Dit beslag wordt bediend met één centrale raamkruk onder in het raam en is voorzien van een meerpuntssluiting. Bovendien is het SKG**-gecertificeerd, wat betekent dat het ook inbraakwerend is.
Habo 972P
Habo 972P is een wat minder gebruikte variant van inbouw uitzetraam beslag. Dat komt vooral doordat dit beslag werkt met remuitzetters en niet SKG-gecertificeerd is. Dankzij de remuitzetter open en sluit het raam zonder frictie zodra je de kruk draait, maar kun je het raam wel traploos vastzetten door de kruk naar de dichte stand te draaien. Zo bepaal je zelf precies hoe ver het raam openstaat, zonder tijdens het openen de frictie te voelen. Omdat dit beslag niet SKG-gecertificeerd is, zie je het vooral terug bij lage uitzetramen zonder specifieke eisen op het gebied van inbraakwerendheid. Daarnaast is dit beslag perfect voor ramen waar onze 942SP niet overeenkomt met de minimaal vereiste raamhoogte of breedte. Voor de 972P is namelijk een minimum raamhoogte van 310mm met remuitzetter en 597mm raambreedte vereist.
Ook voor dit beslag geldt dat voor ramen breder dan 1639mm verlengdelen beschikbaar zijn, zodat ook dit beslag voor grotere ramen gebruikt kan worden.
Wil je maximale controle en veiligheid? Ga voor de Habo 942SP. Heb je een simpel uitzetraam zonder strenge veiligheidseisen? Dan is de Habo 972P een prima keuze. Welke past het best bij jouw raam?
Valraam beslag
Bij valramen maken we onderscheid tussen twee soorten systemen: beslag met remuitzetters en beslag met frictiescharen. Daarnaast speelt ook de mate van inbraakwerendheid een rol, niet elk systeem is namelijk SKG-gecertificeerd. Echter, bij ons is het valraam beslag minimaal skg**-gecertificeerd. Welke variant het beste past, hangt vooral af van waar het raam zich bevindt en wat je verwacht op het gebied van bediening, ventilatie en veiligheid.
Habo 962SP-2
De Habo 962SP-2 is ons meest veelzijdige valraambeslag en werkt met twee traploos verstelbare remuitzetters. Hierdoor bepaal je zelf hoe ver het raam open mag – ideaal als je gecontroleerd wilt ventileren. De bediening verloopt via één rechte raamkruk, zoals onze WINLOCK 0140, waarmee je het raam eenvoudig opent, afstelt en weer sluit.
Uniek aan dit systeem is het ruime aanbod in doornmaten – maar liefst 7 verschillende maten, van 18 tot 50 mm. Dat maakt het beslag toepasbaar in allerlei situaties. De standaardvariant is geschikt voor ramen vanaf 670 mm breed, maar we bieden ook een aanvullende, op maat te knippen variant aan voor ramen met een minimale lengte van 900 mm. Deze flexibele versie zorgt voor extra toepassingsmogelijkheden, zeker bij afwijkende raamafmetingen. Bovendien is de 962SP-2 SKG**-gecertificeerd, wat betekent dat het beslag ook inbraakwerend is.
Habo 96SP
De Habo 96SP werkt met een dubbele frictieschaar in plaats van remuitzetters, en is daardoor bijzonder geschikt voor kleinere valramen. De minimale raamhoogte is slechts 170 mm en de minimale breedte 340 mm, wat dit beslag een uitstekende keuze maakt voor situaties met beperkte ruimte.
Zoals bij al het beslag met frictieschaar, ervaar je bij het openen en sluiten lichte weerstand – dat hoort erbij. De bediening is verder identiek aan de 962SP-2: één rechte raamkruk, zoals de WINLOCK 0140, regelt alles. Wat betreft doornmaten zijn er twee mogelijkheden: 33 mm en 40 mm.
HaKo 300M
Zoek je maximale veiligheid? Dan is de HaKo 300M de aangewezen keuze. Dit is de SKG***-gecertificeerde variant van de 96SP, speciaal ontwikkeld voor situaties waar inbraakwerendheid topprioriteit is – denk aan ramen op de begane grond of in publieke gebouwen.
Wel moet je bij deze variant wat concessies doen qua flexibiliteit. Zo is de minimale raamhoogte 490 mm, wat het beslag niet geschikt maakt voor kleine ramen. Ook is het systeem alleen beschikbaar in doornmaat 35 mm, in tegenstelling tot de ruime keuze bij de 962SP-2. Je kunt de HaKo 300M dus zien als een compromis tussen de compacte toepasbaarheid van de 96SP en de veelzijdigheid van de 962SP-2, maar dan mét maximale veiligheid.
WC-raam beslag
Bij ons valt wc-raambeslag in een aparte categorie, los van het standaard valraambeslag. Hoewel het technisch gezien om een valraamconstructie gaat, zijn er twee belangrijke verschillen.
Ten eerste zit de bediening aan de zijkant van het raam in plaats van in het midden. Dat lijkt misschien een klein detail, maar het maakt een groot verschil in hoe het raam eruitziet en hoe je het gebruikt – zeker in kleinere ruimtes zoals een toilet.
Daarnaast werkt dit beslag met één remuitzetter die functioneert als een valschaar, zonder frictie. Het raam opent naar binnen en beweegt soepel tot de maximale openingshoek, zonder weerstand. Dat is compleet anders dan bij valramen met dubbele frictiescharen of instelbare remuitzetters.
Door deze unieke bediening en werking beschouwen we wc-raambeslag als een aparte groep. Zo blijft het onderscheid helder en weet je meteen welk systeem het beste werkt voor jouw situatie.
Habo 942SP WC-raam
Habo 942SP is ons enige wc-raambeslag en bedien je aan de linkerzijde met een raamkruk. Daarnaast is het voorzien van een remuitzetter die werkt als een valraamschaar, zonder frictie. Dit beslag is geschikt voor ramen met een hoogte tussen 393 en 1635 mm en een minimale breedte van 300 mm.
Verkrijgbaar in 33 en 40 mm doornmaat, is de Habo 942SP bovendien SKG-gecertificeerd.
Veelvoorkomende fouten en hoe je ze voorkomt
Ook ervaren vakmensen stuiten regelmatig op kleine montageproblemen bij raambeslag. Denk aan een espagnolet die stroef loopt, een sluitkom die net niet goed uitgelijnd is of een remuitzetter die niet soepel functioneert. Vaak zijn het details die het verschil maken tussen een raam dat perfect werkt en een raam dat nét niet lekker sluit.
In dit hoofdstuk bekijken we de meest voorkomende fouten én bespreken we praktische oplossingen om beslag goed af te stellen, problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat alles soepel blijft werken.
We gaan snel verder, zodat jij precies weet waar je op moet letten voor een foutloze installatie.
Te strak bevestigde espagnolet
Bevestig de schroeven van de espagnolet stevig, maar niet te strak. Dit voorkomt dat de espagnolet aanloopt!
Onjuist geplaatste haak bij espagnolet 962SP
Plaats de haak bij ramen tot 500x500mm precies in het midden van de stijl voor optimale vergrendeling.
Slechte bevestiging van de sluitkom
Een sluitkom die verkeerd gemonteerd is, zorgt voor een slecht sluitend raam met speling en kan uiteindelijk losraken.
✔ Oplossing per sluitkom:
- Habo S560: Bevestigen met 3 schroeven, waarbij de schuine schroef het belangrijkst is.
- Habo S570: Stelplaat altijd recht houden en na montage goed afstellen.
- Habo S580: Plaatsen in de sluitrichting van het bewegend deel en stelschroeven correct instellen.
Onvoldoende dikte van het hout
Monteer het beslag niet op te dunnen randstijlen of dorpels, hierdoor kan het hele systeem instabiel worden en niet voldoende stevigheid bieden.
✔ Oplossing: Gebruik hout met de juiste dikte:
- Randstijlen en dorpels: minimaal 67×90 mm.
- Tussenstijlen (naaldhout): minimaal 85×90 mm.
- Tussenstijlen (loofhout): minimaal 67×90 mm.
Verkeerd afgestelde sluitkom S580
Een verstelbare sluitkom kan wrijving veroorzaken of niet goed sluiten als deze verkeerd is ingesteld.
✔ Oplossing: Draai de stelschroeven niet te ver los, verplaats de binnenkom voorzichtig naar de juiste positie en zet de schroeven weer stevig vast.
Remuitzetter niet correct gemonteerd
Valt de pen van de remuitzetter niet correct in de koppeldoos, dan werkt het mechanisme niet goed en blijft het raam niet goed openstaan.
✔ Oplossing:
- Pen inkorten en bramen verwijderen.
- Bij naar buiten draaiende ramen een onderlegplaatje onder het voetje plaatsen.
- Zorg voor 6 mm vrije ruimte tussen raam en kozijn zodat de arm van de remuitzetter vrij kan bewegen.
Onjuiste aansluiting van sluitpotten en vulplaatjes
Te veel ruimte tussen de sluitpot en het raam kan ervoor zorgen dat de vergrendeling niet goed werkt.
✔ Oplossing: Gebruik vulplaatjes 597 als er meer dan 2 mm speling is tussen het raam en de sluitpot.
Problemen bij schuine onderdorpels
Bij naar buiten draaiende ramen kan een schuine onderdorpel ervoor zorgen dat de sluitpot niet goed aansluit.
✔ Oplossing: Gebruik een sluitpotring 576 om het hoogteverschil te corrigeren.
Slecht onderhoud van beslag
Onderhoud het beslag goed. Dit voorkomt dat het gaat aanlopen, sneller slijt of zijn functionaliteit verliest.
✔ Oplossing:
- Nooit schilderen – verf kan de werking van het mechanisme verstoren.
- Regelmatig schoonmaken en smeren met zuurvrije olie of vaseline (dit geldt NIET voor de remuitzetter, die werkt op frictie).
Vermijd deze fouten en je raambeslag zal soepel werken, goed aansluiten en een lange levensduur hebben. Zeker weten dat je alles correct monteert? Volg altijd de installatie-instructies en controleer alles zorgvuldig na plaatsing.
Conclusie
Kijkend naar alles wat je nu weet, heb je een helder beeld van inbouw raambeslag. Je weet dat alles hangt samen—van raamtypen en beslagopties tot aanvullende onderdelen en montage. Met deze kennis kun je een weloverwogen beslissing nemen en zorgen voor een soepel werkend systeem.
Goed raambeslag omvat meer dan alleen een espagnolet. Alles moet perfect op elkaar aansluiten om ervoor te zorgen dat het raam soepel opent, veilig sluit en lang meegaat. Of je nu kiest voor beslag met frictiescharen, remuitzetters of een meerpuntssluiting, gebruiksgemak en duurzaamheid staan centraal. Zeker op plekken waar veiligheid een rol speelt, is SKG-gecertificeerd beslag een slimme keuze.
Bij de montage is aandacht voor detail en het vermijden van fouten essentieel. Zo voorkom je gedoe en zorg je ervoor dat je beslag optimaal functioneert. Uiteindelijk draait het om een combinatie van praktisch gebruik, comfort en veiligheid—het beslag moet niet alleen werken, maar ook passen bij de situatie en manier van gebruik.
Twijfel je over het juiste beslag of heb je vragen? Neem gerust contact op met ons – we helpen je graag!